Lactaat als een hulpmiddel bij de diagnose en behandeling van sepsis
Lactaat en PCT zijn markers die elkaar goed aanvullen bij de diagnose en behandeling van sepsis en septische shock.
- Sepsis: Sepsis moet worden gedefinieerd als levensbedreigende orgaandisfunctie veroorzaakt door een gedereguleerde reactie van de patiënt op een infectie. Orgaandisfunctie kan worden weergegeven door een toename van de Sequentiële [Sepsis-gerelateerde] Organ Failure Assessment (SOFA) score van 2 punten of meer [1].
- Septische shock: Septische shock moet worden gedefinieerd als een subcategorie van sepsis waarbij bijzonder diepgaande circulaire, cellulaire en metabolische afwijkingen worden geassocieerd met een hoger risico op overlijden dan bij sepsis alleen. Patiënten met septische shock kunnen klinisch worden geïdentificeerd door een vasopressor-eis om een gemiddelde arteriële bloeddruk (MAP) ≥ 65mmHg en lactaat > 2 mmol/L (>18mg/dL) te handhaven bij afwezigheid van hypovolemie [1].
Wanneer lactaat gemeten wordt op de Spoedeisende Hulp, zijn de resultaten een aanvulling op andere testen, zoals PCT voor het vaststellen van het niveau van een bacteriële- of schimmelinfectie. In combinatie kunnen zij dienen als belangrijk hulpmiddel bij het beoordelen van de ernst van de aandoening [3].
Het lactaatgehalte dient binnen 3 uur na opname te worden gemeten. Indien dit hoger is dan de aanbeveling in de richtlijnen van de Surviving Sepsis Campaign, dan dient de meting na 6 uur herhaald te worden [4].
Hierdoor kan de toepassing en evaluatie voor effectieve hemodynamische beheersing van de patiënt met sepsis zo vroeg mogelijk van start gaan; dit verhoogt de kansen op overleving [1, 3-5].
Het detecteren van sepsis
Een eenvoudige infectie kan zich snel ontwikkelen tot sepsis – een levensbedreigende conditie. Er moet ter plekke een diagnose gesteld en een behandeling bepaald worden wanneer de aandoening zich nog in een vroeg stadium bevindt [1].
Het stellen van een diagnose bij patiënten die waarschijnlijk aan sepsis lijden is niet alleen heel lastig, maar ook zeer complex. Vaak komen patiënten met hoge koorts en buiten adem binnen op de Spoedeisende Hulp. Ze hebben een lage bloeddruk, een hoge hartslag en ademhaling – allemaal symptomen die gemakkelijk verward kunnen worden met andere ernstige aandoeningen [3].
Een vroege diagnose en een onmiddellijke behandeling zijn cruciaal om de kansen op overleving te vergroten. Alleen een klinische evaluatie is vaak niet voldoende om sepsis in een vroeg stadium vast te stellen [5].
PCT- en lactaatmetingen zijn handige hulpmiddelen om sepsis vast te stellen en te beheersen. Ze vullen de algemene klinische beoordeling van de lichamelijke conditie van de patiënt aan [3].
Wat is lactaat?
Lactaat is een metaboliet van glucose dat geproduceerd wordt door weefsels in het lichaam wanneer er te weinig zuurstoftoevoer is. Lactaat wordt normaliter geneutraliseerd door de lever en nieren en het bloedlactaatgehalte bij niet-gestresste patiënten is 1-1,5 mmol/L [6].
Een verhoogd lactaatgehalte geeft een onbalans aan en wordt geassocieerd met een verhoogd sterftecijfer bij sepsis [5,6,7].
De waarde van het meten van lactaat bij de diagnose van sepsis
Patiënten met een verhoogd lactaatgehalte zijn ernstig ziek en hebben direct een effectieve behandeling nodig. Het meten van het lactaatgehalte geeft nuttige informatie over de voortgang van de aandoening en de effectiviteit van de behandeling [3].
Het meten van het lactaatgehalte bij patiënten die al verdacht worden van sepsis, geeft nuttige informatie over de ernst van de aandoening en helpt bij het monitoren van de progressie van de aandoening [3].
Meer informatie overt kostenefficiënte lactaat-analyse of de rol van PCT als een hulpmiddel bij de diagnose van sepsis.
Ga naar acutecaretesting.org voor meer gedetailleerde artikelen over de diagnose van sepsis.
Meer informatie over het herkennen van sepsis
Referenties
1. Singer M, Deutschman CS, Seymour CW et al. The Third International Consensus Definitions for Sepsis and Septic Shock (Sepsis-3). JAMA 2016; 315,8: 801-10
2. Vijayan AL, et al. Procalcitonin: a promising diagnostic marker for sepsis and antibiotic therapy. Journal of Intensive Care 2017
3. Freund Y et al. Serum lactate and procalcitonin measurements in emergency room for the diagnosis and risk-stratification of patients with suspected infection. Biomarkers 2012; 17 (7): 590-596
4. Dellinger RP, Levy MM, Rhodes A et al. Surviving sepsis campaign. International guidelines for management of severe sepsis and septic shock: 2012. Crit Care Med 2013; 41: 580-637
5. Riedel S, et al. Procalcitonin as a marker for the detection of bacteremia and sepsis in the emergency department. Am J Clin Pathol 2011; 135:182-89
6. Seeger C et al. Acute care testing handbook. 2014
7. Andersen LW, et al. Etiology and therapeutic approach to elevated lactate. Mayo Clin Proc. 2013; 88(10): 1127-1140
Cookies worden gebruikt op deze website
Use of cookiesVoer een geldig e-mailadres in
Wij sturen u binnenkort een uitnodiging per e-mail voor aanmelding met Microsoft Azure AD.
Kennelijk is uw e-mailadres nog niet bij ons geregistreerd
Klik op "Aan de slag" in de e-mail om het registratieproces te voltooien
Radiometer benut Microsoft AZURE Active Directory (AZURE AD) voor de authenticatie van gebruikers.
Radiometer maakt gebruik van AZURE AD voor veilige toegang tot documenten, hulpmiddelen en andere diensten op ons klantenportaal voor klanten en partners.
Als uw organisatie al gebruik maakt van AZURE AD, kunt u dezelfde toegangsgegevens gebruiken voor het klantenportaal van Radiometer.
Belangrijkste voordelen
- Gebruik van bestaande Active Directory toegangsgegevens mogelijk
- Single sign-on: één enkele aanmelding nodig
- Gebruik van dezelfde toegangsgegevens voor toekomstige diensten
Toegang aanvragen
U ontvangt per e-mail een uitnodiging voor toegang tot onze diensten wanneer uw aanvraag is goedgekeurd.
Wanneer u de uitnodiging accepteert en uw organisatie al gebruik maakt van AZURE AD, kunt u dezelfde toegangsgegevens gebruiken voor het klantenportaal van Radiometer. Anders wordt er een eenmalig wachtwoord per e-mail verzonden om in te loggen.