Home > Kenniscentrum > Handleiding voor bloedgasanalyseUw handleiding voor bloedgasanalyse

Zes video's om u te helpen met bloedgasanalyse

Bloedgasanalyse geeft informatie over de respiratoire en metabole status van ernstig zieke patiënten door het meten van pH, koolstofdioxide (pCO2) en zuurstof (pO2) in combinatie met andere belangrijke informatie zoals elektrolyten, lactaat en hemoglobine.


Drie educatieve video's over drie kritieke patiënten met COPD, intoxicatie en sepsis laten u het belang van bloedgasanalyse zien.


Verder zijn er nog drie video's die u helpen bij het uitvoeren van een arteriepunctie, het begrijpen van het zuur-base-evenwicht in het bloed en het lezen van bloedgasresultaten.Bloedgasanalyse bij drie kritieke patiënt cases

CASUS 1:


De COPD-patiënt

(4:45) Een COPD-patiënt (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) arriveert op de spoedeisende hulp met een verminderd bewustzijn en een geforceerde ademhaling. Uiteraard is onmiddellijk ingrijpen vereist, maar wat veroorzaakt deze toestand?


CASUS 2:

CASUS 3:

De geïntoxiceerde jongen

(4:19) Een jongen van 6 jaar arriveert op de spoedeisende hulp met incoherente spraak, geforceerde ademhaling, verminderd bewustzijn en alcoholgeur in zijn adem. Lijdt hij aan nierfalen of is dit een geval van vergiftiging?

De septische patiënt

(3:51) Een vrouw van 60 jaar arriveert op de spoedeisende hulp met van verdenking sepsis. Bloedgasanalyse toont een metabole acidose aan en de röntgenfoto laat een longontsteking zien. Ze reageert niet op antibiotica.Instructievideo's over bloedgasanalyse

Uitvoeren van een arteriepunctie

(4:00) De arteriepunctie moet correct worden uitgevoerd om pre-analytische fouten te voorkomen die kunnen leiden tot incorrecte resultaten. Deze video laat een voorbeeld zien over de correcte uitvoering van een arteriepunctie.

Begrijpen van het zuur-base-evenwicht

(5:49) Ziektes, intoxicatie, verwondingen en andere stoornissen kunnen een bedreiging vormen voor het zuur-base-evenwicht in het lichaam. Deze video geeft uitleg over hoe de longen en de nieren helpen bij het reguleren van het pH-niveau in het bloed en zo de homeostase in stand houden, en hoe het berekenen van de aniongap een belangrijke stap kan zijn om de oorzaak van een metabole acidose te achterhalen.

Het lezen van bloedgasresultaten met Tic-Tac-Toe

(5:00) Na de meting van een arterieel bloedmonster met een ABL-bloedgasanalyser ontvangt u een patiëntrapport. Het pH-niveau, de pCO2 en de concentratie bicarbonaat zijn van belang om te bepalen of een patiënt lijdt aan respiratoire of metabole acidose of respiratoire, of metabole alkalose. Deze video leert u een handige manier om deze resultaten te interpreteren via een eenvoudige methode die we Tic-Tac-Toe noemen.

Laat ons helpen bij uw bloedgasanalyse

Neem contact met ons op en laat ons weten hoe wij u van dienst kunnen zijn met uw bloedgasanalyse.

Wij nemen zo snel mogelijk telefonisch of per e-mail contact met u op.


*Verplicht veld

Ik wil graag nieuws en informatie van Radiometer ontvangen via het hieronder door mij vermelde kanaal. Ik weet dat ik me op elk gewenste moment weer kan afmelden.
Door het verzenden van dit formulier erken ik tevens dat ik het Privacybeleid omtrent gegevensbescherming heb doorgelezen en begrepen.

Educatieve webinars over bloedgasmetingen

Evolution of blood gas testing - Part 2

Presented by Ellis Jacobs, PhD, Assoc. Professor of Pathology, NYU School of Medicine


Minimizing pre-analytical errors in blood gas testing

Presented by Ana-Maria Simundic, PhD, Prof. of Medical Biochemistry, Zagreb University, Zagreb, CroatiaGerelateerde wetenschappelijke artikelen

abl80 blood gas analyzer

100 years of blood gas and acid base analysis in clinical medicine

By J. KofstadGerelateerde wetenschappelijke artikelen

abl80 blood gas analyzer

Why measure blood gases? A three-part introduction for the novice - Part 1

By Chris HigginsGerelateerde wetenschappelijke artikelenUseful tips to avoid preanalytical errors in blood gas testing: pH, pCO2 and pO2

By Chris Higgins
Verkrijg hier het handboek voor metingen in een acute zorgomgeving

Download de gratis handleiding voor bloedgassen en andere kritieke parameters voor metingen in een acute zorgomgeving.

Download Radiometer's acute care testing handbook


Bekijk hier de mogelijkheden voor bloedgasanalyse

Cookies worden gebruikt op deze website

Use of cookies
Wachtwoord vergeten
Gebruiker niet gevonden
Versturen
Radiometer medewerker? Voer de gebruikersnaam in om het wachtwoord opnieuw in te stellen
We hebben een e-mail verstuurd om uw wachtwoord opnieuw in te stellen
Wijzig uw wachtwoord
Wachtwoord gewijzigd
Wachtwoordwijziging vereist.
Verander uw wachtwoord om gebruik te kunnen blijven maken van MyRadiometer.
Wachtwoord is gewijzigd