CRP als een hulpmiddel bij de diagnose van sepsis
CRP is een bekende biomarker die gebruikt kan worden bij het aantonen of uitsluiten van een infectie, ontsteking of sepsis. Het wordt veel gebruikt in ziekenhuizen en op afdelingen zoals de Spoedeisende Hulp.
Doordat het niveau van CRP aanzienlijk sneller stijgt bij een acute ontsteking dan het niveau van andere acute fasereactanten, wordt de CRP test al tientallen jaren gebruikt ter indicatie van de aanwezigheid van een systematische ontsteking, infectie of sepsis.
Hoewel het lage specifieke karakter het belangrijkste nadeel kan zijn als een biomarker van sepsis bij volwassenen, wordt het vaak gebruikt om vroegtijdige sepsis te screenen (ontstaan tijdens de eerste 24 uur na geboorte) omdat de gevoeligheid ervan in het algemeen als zeer hoog wordt beschouwd in deze setting [1].
Meer informatie over het herkennen van sepsis
Ondersteuning bij de diagnose van sepsis met de CRP test
CRP kan echter ondersteunend bewijs leveren voor de diagnose van verschillende infecties, waaronder sepsis. Als er bijvoorbeeld bepaalde criteria aanwezig zijn, zoals hoge koorts en een versnelde ademhaling, kunnen CRP-waarden gebruikt worden voor de diagnose van een ontsteking of infectie die zich kunnen ontwikkelen tot sepsis [2].
CRP in combinatie met een procalcitonine (PCT) test test kan een systematische ontsteking effectief onderscheiden van sepsis [2]. Sepsis is het gevolg van een ongecontroleerde immuunreactie op een infectie en heeft een mortaliteit dat dicht bij 30% ligt [3].
CRP, PCT en lactaat , of een combinatie van deze biomarkers, correleren met de ernst van de infectie en hebben een prognostische waarde omtrent het klinisch verloop bij de patiënt [2, 4].
Als de lactaat concentratie stijgt boven 2,0 mmol/l , is dat een teken van ernstige orgaan hypoperfusie, dat kan leiden tot een septische shock met een mortaliteit van ongeveer 50% [3-5].
Referenties
2. Castelli FP, et al. Procalcitonin and C-reactive protein during systemic inflammatory response syndrome, sepsis and organ dysfunction. Crit Care 2004; 8(4):234-42
3. Brun-Buisson C. The epidemiology of the systemic inflammatory response. Intensive Care Med. 2000, Vol.26 Suppl 1: 64-74.
4. Freund Y, et al. Serum lactate and procalcitonin measurements in emergency room for the diagnosis and risk-stratification of patients with suspected infection. Biomarkers 2012; 17(7): 590-6
5. Bakker J, et al. Serial blood lactate levels can predict the development of multiple organ failure following septic shock. Am J Surg 1996; 171: 221-6.
Cookies worden gebruikt op deze website
Use of cookiesVoer een geldig e-mailadres in
Wij sturen u binnenkort een uitnodiging per e-mail voor aanmelding met Microsoft Azure AD.
Kennelijk is uw e-mailadres nog niet bij ons geregistreerd
Klik op "Aan de slag" in de e-mail om het registratieproces te voltooien
Radiometer benut Microsoft AZURE Active Directory (AZURE AD) voor de authenticatie van gebruikers.
Radiometer maakt gebruik van AZURE AD voor veilige toegang tot documenten, hulpmiddelen en andere diensten op ons klantenportaal voor klanten en partners.
Als uw organisatie al gebruik maakt van AZURE AD, kunt u dezelfde toegangsgegevens gebruiken voor het klantenportaal van Radiometer.
Belangrijkste voordelen
- Gebruik van bestaande Active Directory toegangsgegevens mogelijk
- Single sign-on: één enkele aanmelding nodig
- Gebruik van dezelfde toegangsgegevens voor toekomstige diensten
Toegang aanvragen
U ontvangt per e-mail een uitnodiging voor toegang tot onze diensten wanneer uw aanvraag is goedgekeurd.
Wanneer u de uitnodiging accepteert en uw organisatie al gebruik maakt van AZURE AD, kunt u dezelfde toegangsgegevens gebruiken voor het klantenportaal van Radiometer. Anders wordt er een eenmalig wachtwoord per e-mail verzonden om in te loggen.